Vår grundläggande synpunkt är att det bästa sättet att ta hand om din kniv är att hålla den ren och torr. Många fällknivar har teflon- eller koppar- eller kullagerarrangemang och generellt behöver de inte olja eller fett för att fungera tillfredsställande. Istället ser vi att olja och fett kan dra till sig skräp och damm som slutligen kommer att störa knivens funktion.
Fällknivar
- Tillsätt några droppar diskmedel i den ledade delen av kniven och vik in/vik ut bladet några gånger.
- Håll kniven under sköljande varmt vatten och flytta bladet fram och tillbaka några gånger.
- Blås av vattnet och låt kniven torka.
- Justera vid behov bladets tröghet genom att justera pivotbulten om det finns en sådan.
- Om bladet går för tungt, överväg att lägga till en liten droppe Marine Tuf Glide (MTG).
- Om MTG inte är tillgängligt kan en mycket liten droppe lätt mineralolja appliceras på området för pivotbulten, torka bort överflödig olja.
Slidknivar
- Tillsätt några droppar diskmedel på både bladet och handtaget.
- Rengör kniven med en diskborste.
- Skölj kniven i varmt vatten.
- Torka kniven noga med en ren handduk och låt kniven torka ordentligt innan du sätter tillbaka den i slidan.
- Om du tror att zytelslidan är smutsigt inuti, rengör zytelslidan på samma sätt.
Underhåll i skogen
- Rengör bladet så bra som möjligt efter användning. Fett och blod innehåller ofta salt och organiska syror som kan orsaka korrosion även på rostfria knivar.
- Torka bladet genom att torka av det med en bit papper eller trasa.
- Sätt den torra, rena kniven på dess slida. Om kniven inte är ren kan knivslidan bli förorenad av bakterier. Om det är ett läderslida kan den inte rengöras ordentligt.
- När du kommer hem, rengör kniven och skärp ev. upp den om den blivit ovass.