Beroende på funktion och utförande använder vi oss av olika typer av skaftmaterial. För att kniven ska fungera klanderfritt kan en viss skötsel vara på sin plats, nedan följer några tips.

Trä

Trä är ett naturmaterial som sväller och krymper med växlande väderlek och årstid. Små så kallade stress-sprickor kan uppträda runt nitar och skruvar och det är något man tyvärr får lov att acceptera. Vi använder oss av bland annat desert ironwood och karelsk björk. Desert ironwood är ett väldigt tungt, hårt och slitstarkt träslag som på grund av dess höga densitet kan vara lite svårbearbetat, samt att det sjunker i vatten. Egentlig skötsel behövs inte men en linoljebaserad tinktur, möbelolja eller stockolja förhöjer lystern i träet. Även den karelska björken kan behandlas med s k bänkolja i vilken linolja ingår, det skyddar träet och ger det en fin lyster.

Micarta

Micarta är en komposit bestående av fenolharts (en härdplast) och ex.vis canvas (linne eller bomull) eller papper. Används canvas framträder tygets struktur när knivskaftet formas, används papper kan man ofta se olika skikt av detta material. Micarta har över hundra år på nacken och har använts i minst femtio år för lite finare handgjorda knivar. Fenoler och högtryckslaminat som Micarta®, Texolite® och Bakelite® är hårda, täta material tillverkade genom applicering av värme och tryck till en serie av skiktade material, såsom papper eller tyg, impregnerade med ett syntetiskt harts. Dessa material är extremt mångsidiga på grund av sin ovanliga kombination av goda egenskaper. Högtryckslaminat mjuknar inte nämnvärt när det utsätts för värme, är starkt, formstabilt, tämligen okänsligt för vatten samt leder inte elektricitet. Micarta är ett registrerat varumärke och ägs av Norplex Inc, USA.

Läder

Läder är ett gammalt, pålitligt skaftmaterial som inte är så vanligt nu för tiden. Det är synd för, läder är ett starkt, formbart material som motstår tidens tand minst lika bra som trä men utan att det går flisor ur skaftet eller att det spricker. Läderskaften på Northern Light-serien är helt obehandlade och meningen är att skaftet ska få en mörk vacker färgton genom användning under lång tid. Det är med andra ord svett, blod, kåda, fett, aska etc som till slut ger en mörkbrun, vacker och hållbar yta. Om skaftet utsätts för vatten reser sig de yttersta läderfibrerna och ger, när kniven torkat, ett sandpapperlikt, oerhört fast grepp. Vi tycker inte läderskaft behöver behandlas men vill du ändå addera något är det någon typ av vax som gäller. Använd inte fett eftersom det gör skinn mjukt och – absolut inte olja.

Ben

Vi använder ben från Texas Longhorn boskap, vanligen ben från extremiteterna p g a den täta strukturen i benet. Dessa ben kokas och torkas innan de bearbetats för att ges ett mönster (eng. jigged bone) eller infärgas med en permanent färg. Likt trä kan benskaft få stress-sprickor vid torr väderlek och generellt gäller att riktigt ben krymper alltid lite grann med tiden. Ben är starkare än trä men också lite dyrare.

Horn

Horn är ett av mänsklighetens vanligaste skaftmaterial där särskilt horn från hjortdjur är mycket populärt. Vi har valt att inte erbjuda knivar med hornskaft, inte bara för att horn åldras och spricker tämligen lätt men också för att det är svårt att få fram tillräckligt stort antal av lagligt framställda horn från ex.vis älg och ren. Enligt Cites-konventionen är flera hornbärande hjortdjur skyddade från både export och import och då väljer vi att över huvud taget inte använda oss av horn i skaftmaterial.

Pärlemor

Pärlemor är ett oerhört attraktivt men ganska skört material, det är tidsstabilt och krymper inte. Pärlemor finns både i odlat och vilt skick och vi använder oss enbart av den odlade versionen. Det här materialet är ett klassiskt skaftmaterial som vi gärna sätter på lite finare fällknivar. Pärlemor i klass AAA är bland de dyraste naturmaterialen i världen men också ett av de vackraste som naturen kan frambringa. Den pärlemorintarsia vi erbjuder på några fällknivar är ett konststycke som få i världen kan prestera!

Grilon/Zytel

Om man vill ha ett mycket hårt och slagtåligt material är en glasfiberförstärkt nylon (som är en polyamid) bland det bästa man kan använda. Materialet är starkt och styvt, tål nötning, leder inte elektricitet och tål i princip alla tänkbara kemikalier och lösningsmedel. Vi använder detta material till fällknivar där låg vikt kombineras med god funktion. Grilon och Zytel är varumärken/namn på denna plast och dessa ägs av EMS Grivory och DuPont.

Thermorun

Krasst sett är Thermorun Elastomer en högpresterande TPE sammansatt av en dispergerad olefinisk gummi (EPR, EPDM) som domän och olefinisk termoplast (PP, PE) som matris. Det här är tekniska termer som få av oss förstår. Men, vi har arbetat med det här materialet i över trettio år och har således mycket erfarenhet kring hur detta skaftmaterial fungerar i praktiken. Thermorun är en hållbar plast med gummiliknande egenskaper och är tämligen okänsligt mot värmeåldring, vatten, väder, kemikalier/lösningsmedel i allmänhet, ozon och DEET, det sistnämnda finns bl a i myggmedel och är ökänt för att lösa upp även plaster. När vi ska konstruera en överlevnadskniv är Thermorun alltid det först valet eftersom det ger ett bra, säkert och komfortabelt grepp till en överkomlig kostnad.

Kolfiber

Kolfiber används som armering tillsammans med epoxi-, poly- och vinylester. Det ger en oerhört styv och stark konstruktion samt, när man formger ett skaft, framträder ett snyggt mönster. Tyvärr är materialet tämligen kostsamt varför vi endast använder det på exklusiva knivmodeller.

Elforyn Super Tusk

Elforyn Super Tusk är förmodligen det närmaste man kan komma ett material som replikerar äkta elfenben. Den har en yta av hög kvalitet med hög ythårdhet och tålig mot nötning. Den innehåller också ett UV-färgämne för att enkelt kunna skilja Elforyn från äkta elfenben med UV-lampa.